Bir Dostluk Hikâyesi: Pelikan Haydut ve Tavacı Refik

228
Bir dostluk hikayesi

Göç yolunda yaralanarak Bursalı balıkçılar tarafından bulunan akpelikan, Karacabey Atatürk Kültür Parkı’nın sembolü haline geldi.

Yaralı pelikana kol kanat geren esnaflardan tavacı Refik Berber, ona ‘Haydut’ ismini verdi. İyileşen Haydut, dostu Refik Berber’e veda edip göç yoluna koyuldu.

Bursa Karacabey’de geçen yaz ava çıkan balıkçılar, uçamayan, yaralı bir pelikanla karşılaştı. Balıkçılar, kuş gözlemcisi ve fotoğrafçı Alper Tüydeş’i ve belediye yetkililerini arayarak pelikanın durumunu anlattı. İki haftalık uğraş sonucu kurtarılan pelikan tedavisi tamamlandıktan sonra Atatürk Kültür Parkı’ndaki azmağa (gölcük) bırakıldı. Tüydeş, Tavacı Refik dükkânının sahibi Refik Berber’den akpelikana göz kulak olmasını istedi. Berber, bulunduğu ortama alışmakta zorlanan pelikanla zaman içinde dost oldu. İkilinin dostluk hikayesini anlatan Tüydeş, şöyle konuştu: “Refik abi, ‘Ben ona her gün balıklarım, kimsenin zarar vermesine de izin vermem’ dedi. Ona ‘Haydut’ ismini vermiş. Birkaç hafta sonra yanlarına gittiğimde o yabani hayvan gitmiş yerine Refik abinin gözünün içine bakan bir pelikan gelmişti. Refik abi ‘Haydut’ diye bağırıyor, Haydut yarı yüzerek yarı uçarak yanına geliyor, elinden balık yiyor. Haydut parkın simgesi haline geldi.”

Bir dostluk hikâyesi: Pelikan Haydut ve Tavacı Refik

Haydut

ARKADAŞ EDİNDİ

Pandemi önlemleri başladıktan sonra tüm dükkânlar kapansa da tavacı Refik, Haydut’u yalnız bırakmadı. Ara sıra giderek hem dükkânını hem de Haydut’u kontrol eden Berber, kuşların göç döneminde Haydut’a bir arkadaş daha geldiğini gördü. Tüydeş, “Normalde Haydut uçamıyordu ama arkadaşları ile birlikte uçma denemeleri yapmaya başladı. Haziranda diğer akpelikanların da verdiği cesaretle Haydut dahil tüm pelikanlar göç yoluna koyuldu. Refik abi Haydut’un kışın tekrar kendisini ziyaret edeceğini umuyor” dedi.