Çita

407
Çita

Çita, dünyanın en hızlı karasal türleri olarak kabul edilir ve eğilimi tersine çevirmek için bir şey yapılmazsa yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Çita nedir sorusu pek çok kişi tarafından merak edilmektedir; ancak daha da merak edilen bu hayvanların genel özellikleridir. Çitaların en çok bilinen özellikleri ise aşağıda yer almaktadır.

Çita ve Özellikleri

Çitalar, diğer kedigillere kıyasla vücutlarının büyüklüğüne göre dar ve uzun bacaklara sahiptir, ayrıca yuvarlak ve daha kısa kulaklara sahiptirler. Kürkleri, küçük siyah yuvarlak lekeler ile sarımsı renklidir.
Yüz, gözün ön köşesinden burun ucuna kadar uzanan bir gözyaşını hatırlatan karakteristik bir siyah nokta ile işaretlenmiştir.

Kulaklar küçük ve yuvarlaktır.  Çitaların öndeki ayaklarının 4 parmağı, bir başparmağı vardır ve arka ayakları 4 parmaklıdır.

Diğer kedigillere karşı, pençeler hafifçe eğimlidir ve açığa çıkar. Çitaların pençeleri zayıf bir geri çekme kapasitesine sahiptir.

Genç yavruların boyunlarının etrafında küçük gri bir yele bulunur. Yavru ergenliğe ulaştıklarında bu yeleyi kaybeder. Erkekler dişilerden daha büyüktür. Çita özellikleri arasında yaygın olarak bu durumlardan bahsedilmektedir. Çita Latincesi ise Acinonyx Jubatus olarak bilinmektedir.

Çita Türleri

Çita türleri kendi içinde belli gruplara ayrılmaktadır. Kuzey Afrika Çitası, Asya Çitası ve Kuzeybatı Çitası en çok bilinen türler arasında yer almaktadır. Bu türlerin kürk renkleri ve özellikleri de farklılık göstermektedir. Aynı zamanda çita tarihçesi konusuna bakıldığında çok daha farklı çita türlerine de rastlandığından bahsedilebilmektedir.

çita türleri

Çitalarda Beslenme ve Avlanma

Filistin ve Arap Yarımadası’ndan Hindistan’ın yanı sıra yağmur ormanları ve Sahra Çölü dışında Afrika kıtasının yanı sıra çitaların gözlemlenmesiyle birlikte dağılımı oldukça yaygındır.

Çitalar güney, doğu ve kuzey Afrika’nın kurak, yarı kurak topraklarında ve Hindistan, Filistin, Suriye ve Arabistan’da daha az kuraklık yaşamaktadır. Avrupalı ​​yerleşimciler Çitaları yok etmek için herşeyi yaptılar. Böylelikle vahşi hayvanların sayısı 1970’lerde keskin bir düşüş göstermiştir ve en yeni çalışmalar çitanın artık sadece 25 Afrika ülkesinde bulunduğunu göstermektedir. Çitalarda beslenme ve çitalarda avlanma genellikle iri hayvanlar tarafından sağlanmaktadır. Hızlı koşan ve çok vahşi bir hayvan olan çita, antilop, geyik ve buna benzer hayvanlarla beslenmektedir.

Çitalarda Çiftleşme ve Üreme

Çitalarda üreme ve çitalarda çiftleşme uzun vadeli gerçekleşmektedir. Eşini seçen dişi çitalar erkekleri ile bir araya gelerek döllenmeyi gerçekleştirmektedir. Bunun sonrasında ise uzun bir gebelik sürecinin ardından yavru çitalar dünyaya gelmektedir. Yavru çitaların dünyaya gelmesi ile birlikte hem anne hem de baba iyi bir öğretici olarak göreve başlamaktadır. Çitalar en fazla 2 ay içinde iyi bir avcı konumuna ulaşabilecek kapasiteye sahiptirler.

Çita Ömrü

Çita ömrü ortalama olarak 20 yıl kadardır. Bu süre zarfında çitalar kendilerine iyi bakarlar ise çok daha uzun yaşama imkanına da sahip olabilmektedir. Özellikle kaliteli besinler bulmak en önemli faktörler arasında yer almaktadır. Diğer hayvanlarda bulunan hastalıklar, yırtıcıların ömründe önemli bir özelliğe sahiptir. Bu sebeple de mutlaka düzenli olarak av bulmaları gerekmektedir.

Çita Hakkında İlginç Bilgiler

Çita hakkında ilginç bilgiler konusundan bahsedilecek olursa aşağıdaki maddelerden söz edilebilmektedir:

  • Dünya genelinde 12.000 nüfusa sahip olan bu hayvanların soyu giderek tükenmektedir.
  • Çitalar genellikle leoparlar ile karıştırılan hayvanlardan biridir.
  • Kürklerinde bulunan benekler, ona saldırmak isteyen kişiler için illüzyon niteliği taşımaktadır. Böylece avlanmak isteyen diğer yırtıcılar çitaların hangi mesafede olduklarını kestiremezler.

Çitalar memeli hayvanlardır ve yavrularını emzirdikten sonra hayata hazırlarlar.