Dişi Kedi Kısırlaştırma

426
Dişi Kedi Kısırlaştırma

Dünyalar tatlısı bir kedi sahibi olsak da maalesef bazen istemeden dişi kedi kısırlaştırarak birkaç gün canının acımasına izin vermekteyiz ve bunun ‘onun iyiliği için’ olduğunu düşünürüz.

Kedi dostumuzun acılarını en aza indirgemek için bizler de üzerimize düşen görevleri yerine getirmeliyiz. Mesela evi bir kedini bakımına uyun hale getirmeli, kediyi kısırlaştırma sürecine hazırlamalı ve ardından kısırlaştırma sonrası oluşacak tüm komplikasyonlara karşı hazır olmalıyız. Peki neden dişi veya erkek fark etmeksizin kedi dostumuzu kısırlaştırmalıyız? Özellikle dişi kedi kısırlaştırılmaması durumunda ne gibi riskler taşımaktadır veya faydası nedir? Gelin pati dostumuz ile ilgili alacağınız karara birlikte karar verelim. Ne dersiniz?

Neden Kedimi Kısırlaştırmalıyım?

Kedi kısırlaştırma, kedileri sağlık açısından katkı sağladığı gibi aynı zamanda erkek kedilerin evden kaçmasını önleyerek, sokakta yaşamaya maruz kalınan kedilerin nüfusu azaltılmaktadır. Sokakta yaşamaya terk edilen yavru kediler maalesef ki doğumdan kısa bir süre sonra hastalanarak yaşamlarını yitirmektedir. Bunun yerine erkek kedi kısırlaştırarak sokakta yaşamak zorunda kalan kedi oranı azaltılabilir. 

Bunun dışında dişi kedilerde ise durum biraz farklıdır. Dişi kedi kısırlaştırılmalarında, kısırlaştırılan dişi kedilerde meydana gelecek meme tümörü, yumurtalık ve rahim kanseri gibi sağlık problemlerinin oluşmasını engellenmektedir. Özetlemek gerekirse çiftleşmesini istemediğimiz dişi veya erkek kedimizi kısırlaştırma yoluna giderek daha sağlıklı kalmalarını sağlayabiliriz.

Dişi Kedi Kısırlaştırma Ameliyatı Öncesi 

Bu kısırlaştırma işlemi ile dişi kedilerin rahmi, cerrahi operasyon yoluyla alınarak hamile kalınması engellenmektedir. Ancak bu kısırlaştırma için bazı kıstaslar gerekmektedir. 

Dişi kediler yaklaşık 5 aylık olana kadar yavru sayılmaktadır ve ergenliğe bu aylardan itibaren adım atmaktadır. Dişi kedinin kısırlaştırılabilmesi için kızgınlık döneminde olmaması veya hamile olmadığına emin olmak gerekir. Kızgınlık döneminde olan kediler kısırlaştırıldıklarında çok fazla kan kaybedebileceğinden bu dönemde yapılmaması tercih edilmelidir. Ergenliğe giren dişi kedilerde kısırlaştırmak için en ideal dönem kızgınlığa girmeden önceki dönem ile doğum yapmadan önceki süreci kapsamaktadır. 

Kedi kısırlaştırılmadan önce veteriner hekim tarafından kedinin kızgınlık döneminde olup olmadığını kontrol etmektedir. Ancak kedi kızgınlık döneminde değil ise operasyona alınmaktadır. Dişi kedi kızgınlık döneminde ise kızgınlık döneminin geçmesi beklenmelidir.

Erkek kedi kısırlaştırma ile dişi kedi kısırlaştırma arasında şöyle bir fark bulunmaktadır: Erkek kedilerde kısırlaştırma işlemi hadım etme veya testislerin tamamen ortadan kaldırılması işlemidir. Böylelikle erkek kedilerin testis kanseri olma riski ortadan kaldırılmaktadır. Dişi kedilerin kısırlaştırma ameliyatı erkek kedilere oranla daha uzun sürmektedir. Çünkü dişi kedilerde yumurtalıkların rahmin tamamının alınması gerekmektedir. Aksi takdirde dişi kediler tekrar kızgınlık dönemine girebilmektedir. Sadece rahmin alınması ise kedinin hamile kalmasını önlemek ancak yine kızgınlık dönemine girmelerini engellememektedir. Bunun için veteriner hekime nasıl bir kısırlaştırma ameliyatı istediğinizi mutlaka belirtmeniz gerekmektedir.

Dişi kedi kısırlaştırma ameliyatı öncesinde son 12 saat yemek verilmemesine özen gösterilmelidir.  Çünkü kedilere kısırlaştırma operasyonu öncesinde narkoz verilerek uyutulmaktadır. 

Kısırlaştırma Ameliyatı Esnası

Dişi kedi kısırlaştırmada ortama olarak üç dikiş atılan bir operasyon yapılmaktadır. Bu da dikişlerin fazlalığı ve yaranın büyüklüğü nedeniyle tedavinin uzamasına neden olmaktadır. Diğer bir alternatif çözüm ise yarın bölgesinden tek dikiş ile yapılan rahim ve yumurtalıkların tamamen alınması operasyonudur. Bu yöntem, kedide ameliyat sonrasında gelişebilecek komplikasyonları en aza indirgemesini sağladığından veteriner hekimler tarafından en yaygın olarak kullanılan yöntemdir.

Dişi Kedi Kısırlaştırma Sonrası Neler Yapılmalıdır?

Dişi kedi kısırlaştırma operasyonunun ardından yorgun düşen kedinizin kendine gelmesi yaklaşık bir gün sürebilmektedir.  Bu yüzden kedi, acil bir müdahale gerekebileceğinden veya herhangi bir komplikasyona kendine gelene kadar veteriner hekim tarafından gözetim altında tutulmalıdır. Ardından eve getirildikten sonra kedinizin yarası henüz iyileşmemiş olacağın evin sterilize olması büyük önem taşımaktadır.

Ameliyattan çıkan kedimiz, steril bir yere yatırılmalı ve kendine tam olarak gelene kadar yemek verilmemelidir. Bunun sebebi ise yemeği yutamama veya kusma gibi bir sorun olma riski bulunduğundandır. En önemlisi ise kedinin dikiş bölgesini yalaması veya ısırması dikişlere zarar vereceğinden buna uygun bir önlük ile kedimizin dikişi ile teması engellenmelidir.

Dişi Kedi Kısırlaştırmanın Faydaları Nelerdir?

  1. Dişi kedilerin her doğumun ardından yaşam süreleri kısalmaktadır. Dişi kedi kısırlaştırılması yapılarak bu risk ortadan kaldırılmaktadır.
  2. Kısırlaştırılan kediler, bilindiği gibi aşırı kilo almalarına neden olmamaktadır.
  3. Kısırlaştırılan kedilerin hareketlerinde azalma meydana gelmektedir. Bunun için kısırlaştırılan kedilerin mamaları normal şartlarda verilenden daha az verilmelidir.
  4. Kısırlaştırılan kedilerin, kısırlaştırılmadan önceki döneme göre daha sakin ve daha huzurlu oldukların gözlenmektedir. 
  5. Dişi kedi kısırlaştırılmalarında, kedilerin meme kanserine yakalanma ihtimali, erkek kedilerin kısırlaştırılmasında ise testis kanserine yakalanma ihtimalleri azaltmaktadır.

Kedi Kısırlaştırmalarında Ortaya Çıkan İstenmeyen Davranışlar

Kediler belirli dönemlerde idrar fışkırtarak işaretleme yapmaktadırlar ve bunu yapan kediler genellikle henüz kısırlaştırılmamış erkek kedilerdir. İç güdüsel olarak dişi kediler ve erkek kediler çiftleşme iç güdüsüyle evden kaçabilmektedir. Bunun dışında dişi kediler, kızgınlık döneminde miyavlayarak erkek kedileri kendilerine çekmeye çalışmaktadırlar.

Dişi Kedi Kısırlaştırmada İyileşme Süreci

  1. Kedinin ameliyat sonrası zıplamasına, koşmasının önlenmesi gerekmektedir.
  2. Kedinin, evde bulunan diğer kediler ile temasından kaçınmalısınız. Kedinin, dinginliğe ve sakinliğe ihtiyacı bulunmaktadır.
  3. Herhangi bir enfeksiyon riskini ortadan kaldırabilmek amacıyla tuvalet kabının tozsuz ve anti bakteriyel kedi tuvalet kumu kullanımına dikkat etmelisiniz.
  4. Kediyi ameliyat sonrası mutlak en az 10 gün yıkanmamasına dikkat edilmelidir.
  5. Kedinin her gün operasyon yapılan bölgesi kontrol edilmelidir.
  6. Dişi kedi kısırlaştırılmada eve geldikten sonra oluşan herhangi bir komplikasyonda mutlaka veteriner hekime danışılması gerektiği göz ardı edilmemelidir.