‘Haydi’ Uygulaması Önemli Ama Hayvan İstismarını Durdurmak İçin Yasa Şart

262
‘Haydi’ Uygulaması Önemli Ama Hayvan İstismarını Durdurmak İçin Yasa Şart

İçişleri Bakanlığı’nın hizmete koyduğu ‘Haydi’ isimli mobil ihbar uygulamasını olumlu bulan hayvan hakları savunucuları, istismarın önlenmesi için Hayvan Yasası’nın önemine vurgu yapıyor.

İçişleri Bakanlığı tarafından geçtiğimiz temmuz ayında uygulamaya konan ‘Haydi’ (Hayvan Durum İzleme Mobil İhbar Uygulaması) hattı ile hayvanseverler, hayvanlara yapılan şiddet, işkence v.b şikayetlerini ilgili kuruma ulaştırabilecek.

Doğa, çevre ve hayvanlara karşı işlenen suçların hızlı ihbar edilebilmesi için Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Daire Başkanlığınca ortak yürütülen çalışmada, Çevre, Doğa, Hayvan Koruma Şube Müdürlüğü kuruldu. Bu kapsamda polisler artık doğa ve hayvanları da koruyacak. Ayrıca ihbarların daha hızlı yapılabilmesi için “Haydi” isimli mobil uygulama da hayata geçirildi.

Hayvan hakları savunucuları ‘Haydi’ ihbar hattını Sivil Sayfalar için şöyle değerlendirdi: 

Kıtmir Sokak Hayvanlarını Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ayten Beşevler: 

Sahipsiz hayvanların yürek yakan acılarını sahiplenerek, hayvan polisi uygulamasını kuran İçişleri Bakanlığımız, valiliklere, kaymakamlıklara belediyelere genelge göndererek sokak hayvanlarının beslenmesi, barınakların düzeltilmesi ve denetlenmesi konusunda da çalışma başlattı. Biz tüm bu uygulamaları destekliyoruz. ‘Haydi’ uygulaması güzel ve caydırıcılığı var, ancak yasadaki boşluk nedeniyle bu uygulamadan çok fazla sonuç alınamayabilir. Hayvana zulüm 21. yüzyılda hala kabahat olamaz, TCK’da suç kapsamına alınması ve zulmedenlerin hak ettiği cezaları alması gerekir. Bu uygulama ancak o zaman sonuç verir. Bu konuda tüm siyasetçilerin ve ilgililerin hayvan koruma yasasının etkin ve kalıcı hale gelmesi için destek vermesi gerekir. İçişleri Bakanlığı’nın ‘Haydi’ uygulaması ile hayvan şiddetine, hayvan istismarlarına karşı harekete geçtiği gibi yasa konusunda da destek vereceğinden şüphemiz yoktur.

Zekiye Taş Köklü

Hayvan Kurtarma Derneği Başkanı Zekiye Köklü: 

Uygulamanın tek başına yaşanan bu vakaları önlemesine imkan yok. Çünkü şu anda da zaten ihbar olduğu zaman emniyet güçlerince olay inceleniyor ancak mevcut 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu hayvanı koruyan bir kanun olmadığından şahıslar para cezası alarak hayatlarına serbestçe devam ediyorlar ve belki başka hayvanların canını yakıyorlar.

Uygulamayla belki vakalar daha hızlı tespit edilir ve erken müdahale ile bazı canlar kurtarılabilir ancak bizim asıl beklentimiz bu uygulama ile ortaya çıkacak korkunç tablonun meclise sunulması ve hayvanlara eziyeti kabahat değil suç sayan ve ona göre hapis cezası getiren koruyucu bir kanunun yasalaşması. Ayrıca belediyeler marifetiyle eziyet çektirilen hayvanlar için de bu uygulamayla ihbar alınması ve müdahale edilmesi bir diğer beklentimiz. Maalesef Türkiye genelinde parti ayrımı olmaksızın belediye barınaklarında hayvanlar hastalık, açlık, sefalet içerisinde hapsedilmiş durumdalar. Kötü şartlarda bakılan canların da bu kapsama alınmasını çok isteriz.

Belki hızlı müdahaleye imkan sağlayacak olması nedeniyle caydırıcı olabilir ancak dediğimiz gibi kanun çıkmadıkça alınan sonucun şimdiki durumdan farklı olacağını düşünmüyoruz.

Zeynep

Hayvan Hakları Federasyonu Ankara Temsilcisi Zeynep Pehlivan: 

Yıllardır eksikliğini sürekli dile getiriyorduk ve  kurulmasını çok istiyorduk. Ülkemizde bu birimin olmaması oldukça önemli bir açıktı. İçişleri Bakanlığımıza bu konuyla ilgili çözüm ürettikleri için teşekkür ediyoruz. Burada en önemli nokta 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun hala kabahatler içerisinde yer almasıdır. Hayvana yapılan eziyetin, işkencenin, tecavüzün suç değil kabahat olmasıdır. Aynı kapalı alanda sigara içmek gibi para cezası ile konunun kapatılmasıdır. Bu nedenle Çevre, Doğa ve Hayvan Koruma Polisi aracılığıyla yapılacak olan işlemler oldukça sınırlıdır ve caydırıcı değildir. Yapılan yeni ve sevindirici uygulamanın tam anlamıyla işlevsel olması için Hayvanları Koruma Kanunu’nun Türk Ceza Kanunu içerisine alınması, cezaların caydırıcı olabilecek nitelikte artırılması ve Doğa İhtisas Mahkemeleri’nin kurulması gerekmektedir.

Kanun değişikliği olmadığı sürece, hayvanlara yönelik artan taciz, tecavüz ve şiddetin önüne çok geçebileceğini düşünmüyoruz. Ama belirli oranda etkisi elbette olur. Vatandaşlar hayvanlara karşı yapılan zulümlere şahit olduklarında hangi yolu izlemeleri gerektiğini bilmiyor ya da bunu ihbar edebilecek birimleri bulamıyorlardı. Artık karşılarında kolaylıkla ulaşabilecekleri bir birim var ve bu çok değerli. Son olarak yıllardır söylediğimiz gibi tekrar söylüyoruz kanunla, eğitimle desteklendiği takdirde hayvana yönelik artan tecavüzün, şiddetin, eziyetin önüne geçmeye başlayabiliriz.

Anadolu Sokak Hayvanlarını Koruma ve Yaşatma Derneği Genel Başkanı Cihad Atahan Mutlu: 

Hayvanlara karşı işlenen suçları hızlı ihbar edebilmesi bizim açımızdan olumlu bir çalışmadır. Bu ve buna benzer uygulamalar ve düşünceler ne güzeldir ki son zamanlarda yaygınlaşmaya başladı. Ancak çoğu pratikte pek uygulanamadı maalesef. Umarız ki arka planı desteklenmiştir ve hiçbir can mağdur olmadan, işleyişi sağlıklı şekilde gerçekleşir. Ancak giderek artan hayvana şiddet olayları nedeniyle toplumun geniş bir kesimi ve hayvan hakları savunucuları olarak bizler de ‘Hayvan Hakları Yasası’nın en öncelikli konulardan olduğunu düşünüyoruz. Bir an önce çıkmasını ve suçluların hak ettikleri cezaları almasını istiyoruz.