Kedilerde Katarakt

572

İnsanlarda olduğu gibi kedilerin de gözlerinde katarakt görülebilir. Kedilerde katarakt göz merceğinin şeffaf yapısındaki kapalılığa işaret eden, görme konusunda büyük bir engel oluşturan sorunun adıdır.

Gözdeki irisin tam arkasında yer alan göz merceğine, kapalılıktan dolayı ışık düşmemesi ile oluşan görememe durumu, bu sorunu daha iyi açıklamaktadır.

Kedilerde katarakt sorunu kimi zaman türlere özgü ve kalıtımsal olabilmektedir. Örneğin İran kedileri, Birman kedileri ya da Himalaya kedileri katarakt sorununa yatkın bir göz yapısına sahiptirler.

Kedilerde Katarakt Belirtileri

Genel olarak kedilerde görme bozukluklarıyla ilgili şikayetlerin artması ile bu sorun kendini gösterir. Kedilerde %30 oranında ya da daha düşük seyreden görme oranlarında ortaya çıkmaktadır. Kedinizde şeker hastalığına bağlı bir nedenden dolayı katarakt sorunu yaşıyorsa, kedinin susuzluğunun ve idrar yapma sıklığının incelenmesi gerekir. Aynı zamanda kedinin kilosu da gözlem altına alınmalıdır. Elbette tüm bu süreç kedinin görme güçlüğü çektiği zamanlarda yapılmalıdır.

Kedilerde Katarakt’ın Sebepleri

Her ne kadar kedilerde katarakt hastalığının pek çoğu kalıtımsal ya da türlere özgü olsa da, bu sorun için bir takım etmenler ve risk faktörleri de bulunmaktadır.

– Kedilerde şeker hastalığı

– Yaşlılık

– Elektrik çarpması (elektrik şoku)

– Kedilerde Uvea tabakasının yanması, zarar görmesi

– Kandaki kalsiyum seviyesinin anormal şekilde düşmesi (kedilerde hipokalsemiya)

– Kedilerin radyasyona ya da zehirli maddelere maruz kalması (dinitropenol, naftalin vb.)

Kedilerde Katarakt Teşhisi

Kedinizin gözünde bir kapalılık, bir perde inmesi varsa kedinizi derhal veteriner hekime götürmenizi tavsiye ederiz. Burada veteriner hekim, muhtemelen kedinizin sağlık hikayesini soracaktır. Size düşen görev, kedinizin yaşadığı her durumu ve kazayı veterinere aktarmaktır. Çünkü veteriner hekim bu anlatılanlardan yola çıkarak çeşitli fikirlere sahip olabilir. Daha sonra veteriner hekim genel bir muayene yapacak, daha sonrasında ise göz testlerine yoğunlaşacaktır.

Kedilere rutin olarak yapılan kan testlerinde, kanın kimyasal profiline bakılması, idrar testi yapılması bu noktada gerekebilen uygulamalardır. Yine de bu testlerin sonucu hastalığı belirlemede çok da özel olmayabilir. Çünkü eş zamanlı geçirilebilen hastalıklar da aynı tahlil sonuçlarından alınabilmektedir. Özellikle hastalığın teşhis aşamasında pek çok tekniğin yeterli olmaması nedeni ile ultrason ve elektroretinografi yani retinadaki hücreleri, bir takım büyüklükleri ve hastalığın durumunu incelemek için kullanılan 2 farklı teknik, katarakt teşhisi sürecinde oldukça önemlidir. Katarakt için cerrahi bir müdahaleye gerek olup olmadığı ve doğru teşhisin konulması gibi durumlar bu teknikler sayesinde cevap bulabilir.

Kedilerde Katarakt Tedavisi

Veteriner hekim cerrahi bir operasyon ya da ameliyat öneriyorsa bunu kesinlikle ertelemeyin. Çünkü katarakt oldukça tehlike ve tehditkar bir hastalıktır. Katarakt şayet erken dönemde önlenemezse bu sorun kedinizin bir ya da iki gözünü birden kör edecek kadar büyüyebilir. Bu durum daha çok diyabete bağlı katarakt sorunlarında görülmektedir. Çünkü diyabet halindeyken bu hücreler kedilerde daha hızlı büyürler. Ayrıca cerrahi müdahale, ırsi olarak geçen katarakt sorunlarında genellikle önerilmez.

Yeni bir cerrahi müdahale şekli ise “ phacoemulsification” adı verilen yöntemle mümkündür. Bu yöntemin içinde, kedinin göz merceğinin içindeki büyük yağların ultrasonik yöntemlerle küçük parçalara ayrılması sağlanır. Bu parçalama işleminin adına da “emulsification” denir. Söz konusu bu yöntem kataraktlı kedilere uygulandığında %90‘nın üzerinde başarı sağlanmıştır.

Kedilerde Katarakt Tedavisi Sonrası

Kediler kataraktın oluşum süreci ve nedenleri, daha çok kedinin yaşına ve kataraktın yerine göre değişmektedir. Eğer kediniz cerrahi bir müdahale geçirdiyse onu bir müddet hastanede tutmak son derece doğru bir tercih olacaktır. Bu şekilde kedinin kontrollü bir şekilde iyileşmesini sağlayabilirsiniz. Operasyon sonrası ilk defa eve çıkacak olan kediye veterinerinizin önermiş olduğu şekilde davranmanız, aynı zamanda veteriner hekimin kullanmanızı istediği çeşitli gereçleri (optalmik, gözü korumaya yarayan teknik, alet vb.) kullanmanız oldukça önemlidir.

  Kedinizin katarakt veya başka bir görme problemi olduğunu düşünüyorsanız vakit kaybetmeden veteriner hekime muayeneye götürmenizi öneririz.