Kedilerde Yaşlanmadan Kaynaklı Bunama

538
Yasli-Kedilerde-Bunama

Kedilerde görülen bunama, 10 yaşını geçmiş olanlarda daha yaygındır. Bunamayla birlikte davranışsal değişiklikler ortaya çıkmaktadır.

Yani tıpkı insanlarda olduğu gibi, hayvanlarda da bunama bir takım sağlık sorunlarına neden olur. Yaşlanan kedilerde bilişsel problemler görülebilir. Bunama belirtileri diğer adıyla demans da böyle ortaya çıkar.

Kedilerde Bunama

Bütün canlılar gibi kediler de yaşlandıkça değişimler geçirmeye başlar. Bu değişimler kafa karışıklığı ve oryantasyon bozukluğu olarak adlandırılır. Evde yaşayan kedilerin ömrü ortalama 15 yıldır. Bu hastalığın belirtileri de 10 ile 11 yaşındayken ortaya çıkabilir. 15 ve üzeri yaşındaki neredeyse bütün kediler yaşlılık dönemlerinde bu hastalıkla mücadele etmektedir. Siz de kedinizde bunama belirtileri fark ederseniz vakit kaybetmeden veteriner hekime gitmelisiniz. Veteriner hekim en doğru tanıyı ve tedaviyi size sunacaktır.

Kedilerde Yaşlılık ve Getirdiği Hastalıklar

Demans hastalığına yakalanan kediler, bilişsel bozukluklar yaşamaya başlarlar ve yavaş yavaş vücut kontrolünü de yitirirler. Bu yüzden sizin de kediniz böyle bir problem yaşıyorsa bu değişiklikleri yaşarken onlara yardım etmek için bazı şeyleri bilmeniz gerekmektedir. Tıpkı yaşlanan insanlarda olduğu gibi kedilerde de bunamayı durdurmaya ya da geriletmeleye yardımcı olan herhangi bir tedavi yöntemi henüz bulunamamıştır. Fakat unutmamak gerek ki her canlı bu süreci aynı şekilde geçirmemektedir. Kedilerde yaşlılık bunamasının neden olduğu semptomları bilirseniz gereken önlemleri alıp kedinizin bu süreci en rahat şekilde geçirmesine de katkıda bulunabilirsiniz.

Kedilerde Bunama Belirtileri

Kedilerde demans yani bunama çeşitli bilişsel sorunalara sebebiyet verebilmektedir. Bunlar;

Kedilerde Davranış Değişikliği

Bunama sorunu yaşayan kedilerde ilgi açlığı görülmektedir ve normale göre daha fazla ilgi isterler. Ayrıca zaman zaman kediler agresif tavırlar sergileyebilirler. Kedilerde Kafa Karışıklığı Evcil hayvanınızın amaçsız bir şekilde sürekli olarak evinizde veya dışarıda dolaşması, kedi mama kabının, su kabının ve tuvaleti unutmasının açıklaması bunamayla gelen kafa karışıklığıdır.

Kedilerde Daha Sık Miyavlamak

Kediniz özellikle geceleri daha fazla miyavlayabilir. Bunun arkasında ise evcil hayvanınızın yaşadığı gerginlik ve endişedir. Kediniz kendini karanlıkta yalnız, kaybolmuş ya da yönsüz hissedebilir.

Kedilerde Uyku Düzeni

Kediler etrafına olan ilgiyi kaybettiği için uzun saatler uyuyabilir. Bu nedenle geceleri de daha aktif olabilir. Onların aktif olması da sizi uyutmayabilir.

Kedilerde Temizlik

Evcil hayvanınız demans hastalığına yakalandığından sonra, yani bunamaya başladığında kendi temizliğini yerine getirmeyi bırakabilir. Tüylerini yalamaz, bu nedenle kedinizin tüyleri de daha mat ve bakımsız gözükür.

Kedilerde Evin İçine Dışkılama

Evcil hayvanınız bunadığı için kedi tuvaletinin yerini karıştırabilir veya unutabilir. Sonrasında için tuvaletini daha fazla tutamayacağından evin içerisine dışkılama veya idrarını yapma gibi kedi sahibi tarafından istenmeyen davranışlarda bulunur.

Bunama Belirtisi Gösteren Kedilere Yapabileceğiniz Yardımlar

Veteriner hekiminiz tarafından kedinize bunama tanısı konulduysa, bu süreçte yardımcı olması için size bazı ilaçlar önerebillir. Siz de evinizde bazı önlemler alarak, bu süreci evcil hayvanınız için daha kolay hale getirebilirsiniz.

Öncelikle kedinizin günlük rutin planını değiştirmemelisiniz. Ayrıca kedinize ait kedi yatağı, kedi oyuncağı, kedi tuvaleti gibi eşyaların yerini değiştirmeyin. Kedinizi stresli ortamlardan uzak tutun. Eviniz kalabalık ve yüksek sesliyse kedinizi kendini daha rahat hissedeceği sessiz ve huzurlu hissedebileceği bir yere ihtiyacı olacaktır. Sevimli dostunuzu her an aktif tutabilmek için eskisinden daha fazla vakit geçirmelisiniz. Veteriner hekimizin tüm önerilerini yerine getirmeye çalışın.