Köpek Tuvalet Eğitimi

446
Köpek Tuvalet Eğitimi

Evinize sevimli bir yavru patili dost aldınız ancak tuvalet eğitimini nasıl vereceğinizi bilmiyorsunuz. İlk defa patili bir dost ile yaşamınızı sürdürecekseniz köpek tuvalet eğitimi konusunda tecrübesiz olmanız doğaldır.

Köpeklerin tuvalet eğitimi kedilere göre daha zor ve zahmet isteyen bir eğitimdir. Patili dostunuzu evinizde besleyecekseniz iç mekan tuvalet eğitimi yöntemini kullanmanız gerekir. Eğer, patili dostunuzun tuvalet ihtiyacı duyduğu zamanlarda tuvaletini dışarıya yapmasını istiyorsanız dış mekan tuvalet eğitimi vermeniz gerekir. Köpeğe tuvalet eğitimi veremiyorum diye üzülmenize gerek yok. Patili dostunuza tuvalet eğitimi vermek için doğru yolları kullanırsanız patili dostunuzla rahat ve mutlu bir şekilde yaşayabilirsiniz. İşte patili dostunuza tuvalet eğitimi vermenin yolları … 

Patili Dostunuza Tuvalet Eğitimi Vermeye Ne Zaman Başlamalısınız? 

Patili dostunuza tuvalet eğitimi vermeye evinize geldiği andan itibaren başlayabilirsiniz. Patili dostunuza vereceğiniz tuvalet eğitimi kediciklere verilen tuvalet eğitimi kadar basit olmadığı gibi zor bir eğitim de değildir. Tuvalet eğitimi verirken yapmanız gereken tek şey patili dostunuzu sürekli kontrolünüz altında tutmak ve doğal olarak sabırlı olmanızdır. Patili dostunuza tuvalet eğitimi vermeye başlamadan önce tuvaletini nereye yapması gerektiğine karar vermeniz gerekir. İçeriye mi yoksa dışarıya mı? İki ayrı yer olduğuna göre iki ayrı eğitim yöntemi mevcuttur. Patili dostunuzun tuvalet sorunlarını en aza indirgemek ve tuvalet gereksinimini düzene sokmak için yapmanız gereken bazı şeyler var. Patili dostunuz mamasını yediğinde bağırsaklarında oluşan baskı gereği tuvaletini yapmak isteyecektir. Bu işinizi kolaylaştıracak çünkü patili dostunuzun ne zaman tuvalete gitmek istediğini biliyorsunuz. Tek yapmanız gereken gerekli sıklıklarda düzenli vakit dilimlerinde patili dostunuza mamasını vermek..  Patili dostunuzun tuvalet ihtiyacını kontrol altına almak için belirlediğiniz zaman periyotları dışında patili dostunuza mama vermeyin. Eğitim sürecinde sık sık mama vermeniz işinizi kolaylaştırır. Günde altı öğün mama vererek işe başlayabilirsiniz. Akşam altıdan sonra mama yediden sonra ise su verme işlemini de tuvalet eğitimi süresince askıya almanız gerekebilir.

Patili Dostunuzla Tuvalet Eğitimi Süresince Kim İlgilenmeli 

Patili dostunuzla tuvalet eğitimi süresince bir kişinin ilgilenmesi gerekir. Patili dostunuz yavruyken sadece mamasını yedikten ve suyunu içtikten sonra tuvalet ihtiyacı olmaz. Uyandıktan sonra ve heyecanlı bir oyun sırasında tuvaletini yapmak isteyecektir. Tuvaleti geldiğini anlatmak için yeri koklar, telaşlı bir biçimde daireler çizer veya oyunun ortasında durgunlaşır. Bu anlarda hazırlıklı olmanız ve patili dostunuzun tuvaleti geldiğini anlamalısınız. Patili dostunuzu dikkatle gözlemlediğinizde bu davranışları öğrenebilirsiniz. Tuvalet eğitimi süresinde patili dostunuzun yemek saati dışında başka bir yiyecek vermediğinizden emin olun.Çünkü patili dostunuza vereceğiniz her ek besin patili dostunuzun sindirim sistemini çalıştırır ve tuvalet eğitiminin süresini uzatır. Aklınızdan geçen köpek tuvalet eğitimi ne kadar sürer sorusunun cevabı patili dostunuzun mama vakitlerini ve su içme vakitlerini düzenlediğinizde kısa sürer. Mama saatlerinin dışında ek besin vermediğinizde patili dostunuzun tuvalet gereksinimini yakalayabilirsiniz. 

Patili Dostunuza Ev İçerisinde Tuvalet Eğitimini Nasıl Verebilirsiniz?

Patili dostunuz tuvalet ihtiyacı olduğunda neresi olduğunu umursamadan istediği yere tuvaletini yapacaktır. Evinizde kötü kokular oluşabilir ancak bu tür kazalara hazırlıklı olmalısınız. Patili dostunuz evinizin içinde bir yere tuvaletini yaptıysa o bölgenin hijyenini sağlamalısınız. İyi temizlemediğiniz takdirde tuvaletini yaptığı bölge patili dostunuzun sık sık uğradığı bir yer haline gelecektir. Evi temizlediniz koku da bırakmadınız. Tuvalet eğitimi vermeye başlayalım mı? İlk olarak patili dostunuzun tuvaletini yapması gerektiği bölgeyi seçin. Bu bölge sizin patili dostunuzu sürekli izleyebileceğiniz ve patili dostunuzun da kolaylıkla ulaşabileceği bir bölge olmalıdır. Seçtiğiniz bölgeyi eski gazete kağıtlarıyla kaplayın. İlk etapta gazete kağıtlarının miktarı ve kapladığınız alan geniş tutmanız gerekir. Patili dostunuzun tuvalet gereksinimi olduğunda patili dostunuzu bu alana getirmelisiniz ve tuvaletini yapana kadar bu alanda tutmalısınız. İlk başlarda tuvaletini gazete kağıdı dışına yapabilir. Tuvaletini başka bir yere yaparsa kaza olan yerdeki  dışkıyı gazete kağıdına değdirerek kokunun gazete kağıdına geçmesini sağlamanız yeterli olacaktır. Daha sonra kaza olan yeri koku kalmayacak şekilde temizlemelisiniz. 

Patili Dostunuz Başardıysa ….

Patili dostunuz tuvaletini başarılı bir şekilde gazete kağıdına yaptığında ona övücü sözler söyleyin. Hak etti çünkü! Onu korkutmadan, çok coşkulu bir şekilde sevinmemeye dikkat ederek sevincinizi gösterebilirsiniz. Hatta patili dostunuza başarısı karşısında   köpek ödülü verdiğinizde sevinçten çılgına çevirebilirsiniz. Patili dostunuz tuvalet ihtiyacını gösterdiğiniz bölgeye yapmaya başladıktan sonra serdiğiniz gazete kağıtlarını azaltarak patili dostunuzun tuvaletini yapması gereken alanı daraltabilir, onu sabit bir alana tuvaletini yapması için yönlendirebilirsiniz. Eğitim sürecinde patili dostunuzu kesinlikle cezalandırmamalısınız. Bu alanda patili dostunuz övgüyü en çok hak ettiği zamandır. Köpek tuvalet eğitimi ne kadar sürer sorusunun cevabı bu yönlendirmelere uyduğunuz takdirde 1 hafta olarak cevaplanabilir. Köpek tuvalet eğitimi sprey ile yapılabilir ancak ödül mamaları ve sizin övgü dolu sözleriniz kadar etkili olmayacaktır.

Patili Dostunuzun Tuvaletini Dışarıya Yapmasını İstiyorsanız … 

Yavru köpek dışarı tuvalet eğitimi içeriye nazaran daha kolaydır. Patili dostunuzun mama ve su ihtiyaçlarını giderdikten sonra tuvalet gereksinimi duyduğunu söyledik hatırlıyorsanız … Patili dostunuz mamasını yedikten 5 -10 dakika içerisinde tuvalet gereksinimi olacaktır, bu zaman dilimi içerisinde patili dostunuzu dışarıya çıkarmalısınız. İlk etapta patili dostunuzun tuvaletini yapması için gerekli bir alanı seçmeniz gerekli. Patili dostunuzu seçtiğiniz alana götürdüğünüzde serbest bırakmayın ama otomatik tasması varsa veya tasmasını biraz uzun tutarak uygun bir alanı kendisinin seçmesine izin verin. Tuvaletini yaptığı zaman cebinizden onun çok sevdiği köpek ödül mamasını vererek ödüllendirin ve sevincinizi gösterin. Patili dostunuzu bir daha dışarı çıkardığınızda tuvaletini yaptığı alana tekrar götürün bu alana patili dostunuz tuvaletini tekrar yapacaktır. Patili dostunuz ne zaman bu alana gelse tuvalet gereksinimini bu alanda giderecektir. Bu alıştırmayı rutin bir şekilde tekrarladığınızda patili dostunuz tuvaletini dışarıya yapmayı öğrenecektir. Patili dostunuzu ilk günlerde 3 veya 4 kere dışarı çıkarmanız gerekebilir.

Patili Dostunuzun Dışarı Tuvalet Eğitimi Sürecinde Nasıl Başarı Sağlarsınız? 

Dışarı tuvalet eğitimi verirken patili dostunuza aynı saatlerde mama vermeyi ve yine aynı saatlerde patili dostunuzu dışarı çıkarmaya dikkat edin. Eğer dışarı çıkarmayı düzenli bir hale getirmezseniz dışarı tuvalet eğitiminde başarı sağlayamazsınız. Patili dostunuz büyüdüğünde mama sıklığı günde 1 defaya düşer ama patili dostunuzu günde en az 2 kere dışarı çıkarmanız gerekir. Patili dostunuzu gezdirme işlemi sabah ve akşam saatlerinde yapabilirsiniz. Gezdirmeyi kendinize en uygun olan biçimde de ayarlayabilirsiniz. Eğer,olanağınız varsa patili dostunuzu daha fazla gezdirmeye götürmeniz onun sağlığı için daha iyi olacaktır. Patili dostunuzu gezdirirken kontrolün sizde olması için mutlaka tasma kullanmalısınız. Erkek köpek tuvalet eğitimi için patili dostunuza verdiğiniz dışarı tuvalet eğitimi yeterli gelecektir. Patili dostunuzun gezme ihtiyacı zaten olacağından tuvaletini dışarda karşılar, yetişkin bir patili olduğunda evde tuvalet gereksinimini karşılamaya ihtiyacı olmayacaktır. Patili dostunuzu dışarıya çıkardığınızda dışkısını toplamak için yanınızda mutlaka bir poşet ve dışkı toplama aparatı bulundurmanız gerekir. Patili dostunuzla mutlu ve bol oyunlu günler ..