Kutuplarda Yaşayan Hayvan Türleri

778
kutup tavsanlari

Kutuplarda Yaşayan Hayvan Türleri. Kutupta Yaşayan Hayvanların Soğukla Savaşı. Kutuplarda Yaşayan Hayvanlar Ve Özellikleri.

Buzullarda Yaşayan Hayvanlar

Dünyamız iki yarım küreye ayrılmış olup en kuzey ve güney kesimlerinde bulunan iki kutup bölgesi vardır. Her iki kutuplarda da yaşayan hayvan türü üşümemeleri ve vücut sıcaklığını korumaları için özel yapılara sahiplerdir Her iki bölgenin sıcaklıkları birbirine her ne kadar benzese de hayvan yaşamı ve hayatta kalma koşulları farklılıklar gösterir.Kutuplarda her yer karla ve buzlarla kaplıdır, sık sık kar fırtınaları olur. Kutuplarda yaşayan insanlara eskimolar denir. Eskimolar buzdan yaptıkları evlerde yaşarlar, vücutları soğuğa dayanıklıdır. Eskimolar buz tutmuş sulardaki buzu kırıp balık avlayarak beslenirler .

Canlılar öncelikli olarak bulundukları ortama uyumlu renklerde olurlar. Sıcak ve nemli yerlerde yaşayan memeli ve kuşlar, serin ve kurak yerlerde yaşayan akrabalarına göre daha koyu renkli olma eğiliminde olurlar. Bu özellik kuzey enlemlerinden tropikal enlemlere gidildikçe memeli ve kuşlarda açık bir şekilde görülür. Nedeniyse, düşük sıcaklılarda renk maddesi olan melanin oluşumunun engellenmesidir. Okurken bile adeta içimizi soğutan bu kutuplarda yaşam mücadelesi veren bazı hayvanların yaşamları;

1. Bembeyaz Kartopu:

Sadece kuzey kutbunda yaşayan kutup ayılarının genel özelliklerinin başında bembeyaz kürkü gelir. Bu tür kürkü bütünüyle beyaz olan tek ayı türüdür. Buz kütlesi üzerinde kaymadan yürümesini sağlayan bu kürkleri ile buzul yaşamına rahatlıkla ayak uydurabilir. Parmak aralarının ördek ayağı gibi perdeli oluşu ile yüzmelerine de çok kolaylık sağlar. Tıpkı balinalarda olduğu gibi bir yağ tabakasına sahiptir, fakat kutuplarda yüzeyin sıcaklığı su sıcaklığından düşüktür. Bu nedenle kutup ayıları sadece yağ tabakası ile hayatta kalamaz. Kutup ayılarının kürkleri iki çeşit tüyden oluşur. Bazı tüyler uzun, şeffaf ve yağ ile kaplıyken bazı tüyler kısadır. Kısa tüyler çok yoğundur ve soğuğun deriye ulaşmasını engeller. Uzun yağlı tüyler ise kutup ayılarının suda bile kuru kalmasını sağlar.Yaklaşık 700 kiloya ulaşan bu ayılar, avlarının kokusunu 30 km uzaktan alabilirler. kar tabakasının altındaki fok balığının bile kokusunu alacak kadar duyarlı bir koku alma sistemleri vardır. Gözlerinde zara benzeyen bir gözkapağı daha vardır. Bu kapak onlar için bir nevi güneş gözlüğü görevi görür ve onları kar körlüğüne karşı korur.

2.  Kutup Sumrusu:

Deniz kırlangıcı olarak anılan kutup sumruları, martılara akrabadır. Uzunlukları 20-55 cm arasında değişirken, birçoğunun kuyruğu uzun ve çatallıdır. Bu kuşlar, kendi güvenliklerini sağlayabilmeleri için ıssız adalarda yuva yaparlar. Üreme dönemini buralarda geçirdikten sonra Güney Kutup Bölgesi’ne göç ederler. Kutup sumrularının tüyleri beyaz, gagaları ve ayakları kırmızı olur. Enseleri ve tepeleriyse siyahdır. Balıklarla ve deniz omurgasızlarıyla beslenirler.

3. Kutup Tavşanları:

Oldukça büyük bir tavşan türüdür. Genel olarak uzun kulaklı, kısa kuyruklu ve yumuşak bir posta sahip hayvanlardır. Vücut yapıları ve tüyleri nedeniyle buz üzerinde iyi bir şekilde kayarlar. Yazın kahverengi ya da gri olan Kutup tavşanının kürkü kışın kalınlaşır ve beyaz renge döner. Özellikle arka ayaklarında uzun pençelere sahiptir. Karda kazı kazmak için pençelerini kullanır. Diğer tavşan türlerinden daha uzun ve daha dayanıklı olan kesici dişlere sahiptir. Kayalık çatlaklardan bitkileri çıkarmak için özellikle ön dişlerini kullanır. Zeminde veya içinde barınabilecekleri ve uyuyabilecekleri karda delikler kazarlar, çoğunlukla söğüt dalları ve kökleri gibi odunsu bitkileri yerler. Bu tavşanlar nisan ve mayıs ayları arasında çiftleşirler. Yeni doğan yavrular kayalar veya bitki örtüsü arasında hareketsiz kalarak kendilerini koruyabilirler, bu da kurt, vaşak ve tilki gibi yırtıcıların onları görmesini zorlaştırır. Yavrular, tüylü ve gözleri açık bir şekilde doğar. Doğdukları gibi hoplaya zıplaya koşmaya başlarlar.

4.Kutup Tilkisi:

Dünyanın kuzey kesimlerinde dondurucu soğuklara rağmen hayatta kalabilen bir tundra hayvanıdır. Hızlı bir koşucu olmasınınyanı sıra koku alma duyusu daolduça gelişmiştir. Bir çok arklı girişe sahip yer altı tünellerinde yaşarlar. Hava sıcaklığının -70 dereceye kadar düştüğü ortamlarda hayatta kalabilirler. Genellikle yerdeki oyuklarda barınan bu tür geceleri kuşları, fareleri, tavşanları avlamak için dışarı çıkarlar.

5.Ren Geyiği:

Noel müzikleri ve resimlerinde öne çıkarılan bir hayvan türü. Efsaneye göre, Ren geyikleri, Noel Baba’nın kızağını çeker, kırmızı burunları vardır, garip isimlere sahip olurlar ve uçabilirler. Tabii ki, bu çocuk hikayelerinde yer alan bölüm. Bu hayvanlar, soğuk havada hayatta kalmak üzere dünyaya gelmiş canlılar. Burunları, soludukları havayı akciğerlerine gitmeden önce ısıtıyor. Ayrıca, vücutlarının tamamı, ayakları bile kalın bir deri ve kürkle kaplı. Bu çift toynaklı memeliler günümüzde İskandinavya ve Kuzey Kutbu’na en yakın bölgelerde ve Amerika’nın kuzey kesimlerinde yaşarlar. Bu hayvanlar karı kazmak için, ayaklarının yanında boynuzlarını da kullanırlar. Enerji sağlamak için Ren Geyiği Mantarı olarak da bilinen bir tür mantar yiyorlar.

7. Foklar: 

Kutup bölgelerine yakın sularda yaşayabilen su canlıları derilerinin hemen altına bulunan ve tüm vücudu bir yorgan gibi saran yağları sayesinde hem buzda hem suda soğuktan korunurlar. Fok balıkları, üreme zamanları karaya çıkarak koloni toplulukları meydana getirirler. Yavrular doğduklarında bebek yağı denilen bir yağla kaplı olarak doğarlar. Küçücük vücutları bu yağ sayesinde sürekli sıcak kalır. Fok, yavrusunu doğurduktan sonra ona bir tanışma öpücüğü verir. Bu öpücük sayesinde yavrusunun kokusunu tanır ve onu başka yavrularla hiç karıştırmaz