Yavru Kedi Tuvalet Eğitimi

596
Yavru Kedi Tuvalet Eğitimi

Evinizi bir ev arkadaşı ile paylaşmaya karar verdiniz. Tatlı mı tatlı henüz yavru  güzel bir pisicik. Size cilveler yapıyor, ayaklarınıza sürtünüyor, oyunlar oynuyor, ince cılız miyavlamasıyla bir şeyler anlatmaya çalışıyor.

Onunla keyifli saatler geçiriyorsunuz, hatta onunla oynarken zaman su gibi akıp gidiyor. Sizi, mutlu kılan bu can için her şeyin en iyisini istiyorsunuz. Mamasına, uykusuna ve oyuncaklarına oldukça dikkat ediyorsunuz. Yeni ev arkadaşınıza tuvalet eğitimi verememekle ilgili kaygılarınız var. 1 aylık kedi tuvalet eğitimi konusunda bilginiz okuduklarınız ile sınırlı olduğundan başarılı olamayacağınızdan endişeleniyorsunuz. Yavru kedilerin içgüdüleri çok güçlü olduğundan şirin kedinize minik yardımlarda bulunarak tuvalet eğitimini kolayca verebilirsiniz.  İlk defa kedi besliyorsanız, annesiz yavru kedi tuvalet eğitimi hakkında tecrübesiz olabilirsiniz. Zihninizde, “Kediye tuvalet eğitimi hangi aylarda verilmeli ” sorusu varsa, işte cevapları ve ipuçları…  

İlk Aşama …

Yavru kedilerin yavru köpekler kadar zorlu bir tuvalet eğitim süreçleri olmaz. Yavru kediler, annelerini izleyerek tuvaletlerini nereye ve nasıl yapacaklarını öğrenebilirler. Minik  kediler 3 haftalık oluncaya kadar tuvaletlerini kendileri yapamaz. Anne kedi her yemekten sonra yavrularının karın ve makat bölgesini ovalayarak onların tuvaletlerini yapmasına yardımcı olur. 1 aylık olduklarında kendi kendilerine tuvaletlerini yapmaya başlayabilirler fakat kum kabına hemen alışamayabilirler.  Tatlı pisiciğin henüz 1 aylıkken kuma alışabilmesi için sizin yardımınıza ihtiyacı var! Aklınızdan “Yavru kedi ne zaman kuma alıştırılır” sorusunu geçiriyorsanız, cevabı oldukça basit! Sevimli ev arkadaşınız evinize patisini atar atmaz  yavruyken vereceğiniz basit birkaç eğitimle kedinizi kuma alıştırabilirsiniz. 

Tatlı Pisiye Kum Kabı ve Kum Seçerek Başlayalım

Pet sektöründe üstü kapalı, otomatik vb birçok kum kabı bulabilirsiniz fakat yavru kediniz için tuvalet eğitimini verebileceğiniz en sade kum kabını seçmeniz daha uygun olur. Üstü kapalı, otomatik veya diğer farklı kum kaplarından kediciğiniz ürkebilir ve tuvaletini başka yere yapmasına yol açabilir. Minik kediniz bir genç kız veya delikanlı olduğunda ona farklı kum kapları alabilirsiniz. Sade ve kullanışlı bir kum kabı aldığınıza  göre minik kedinize en uygun kumu seçerek tuvalet eğitimine başlayabilirsiniz. Pek çok kedi kumu çeşidi bulunuyor, fakat kedi besleyen birçok kişi topaklanan kedi kumunu tercih eder. Topaklanan kedi kumu çeşitlerinin sıkça tercih edilmesinin nedeni topaklaşan dışkıyı kumdan rahatça alabilir, tüm kumu değiştirmeden uzun bir süre kullanabilirsiniz. Ayrıca, topaklanan kedi kumları sayesinde miniğin dışkısının kokusunu duymamış olursunuz. Minik kedinize kum kabı ve kedi kumu seçimini yaptığınıza göre şimdi kolları sıvama zamanı!

Eğitim Şart 

Tatlı pisicik eve patisini atar atmaz olası çiş ve kaka kazalarına önlem olarak bütün evi kullanmasına izin vermeyin. Şirin ev arkadaşınızın olabildiğince en çok vakit geçirdiğiniz odada kalmasını sağlayın. Böylece hem size alışır hem de olası bir “kaza”yı önlemiş olursunuz. Tuvalet eğitimin ilk günlerinde evinizin yatak odalarının kapısını kapatarak  olası çiş ve kaka kazalarının önüne geçmiş olursunuz. İlk etapta yapmanız gereken kum kabını kediciğinizin mama ve su kabının olduğu yerden uzağa koymaktır. Çünkü kediler mamalarına yakın olan kum kabını kullanmak istemeyebilir. Minik dostunuzu mamasını yedikten sonra ve uykusundan uyandıktan birkaç dakika sonra nazikçe kum kabına koyun. Pisicik kum kabındayken onu rahat bırakın. Etrafını koklamasına, neyin nerede olduğunu anlamasına izin verin.  Doğaları gereği kediler çişlerini ve kakalarının üstünü örterler. Bu nedenle minik kedinizin kendiliğinden kum kabı içerisindeki kumu eşelediğini fark edebilirsiniz. Eğer, eşelenmiyorsa ön patisini tutarak yavaşça kuma sürtebilir ve eşelenmesi için yardımcı olabilirsiniz. Böylece minik kedinize bir ipucu verebilirsiniz. Tatlı pisiciğiniz kum kabını kullanmaya başladığında onu alkışlayabilirsiniz. Onu alkışlarken fazla coşkulu davranmamaya özen gösterin. Çünkü sizin coşkunuz minik kediciği ürkütebilir ve bir daha tuvaletine gitmez! Minik kedinizi saat başı kum kabına bırakarak tuvalet rutini oluşturabilirsiniz.

Sevimli Dostunuzun Tuvaletinin Geldiğini Anlamak Çok Kolay!

Evine ev arkadaşı olarak minik bir kedicik almayı düşünenlerin çoğu Kedilerin tuvaleti geldiğini nasıl anlarız” sorusunu sorar. Evinizi paylaştığınız minik dostunuz yemeklerden ve  uykudan sonra eşelenmeye çalışıyorsa vakit kaybetmeden kum kabına bırakın. Size tuvaletinin geldiğini anlatmaya çalışıyor olabilir. Yavru kedinizin  kum kabına alışması için birkaç defa kabın içerisinde kendi çişinin kokusunu alması yeterli olur. Kendi çişinin kokusunu alan minik dostunuz doğrudan kum kabına yönelir. Kediciğinizin tuvalet eğitimini  1 hafta içinde verebilirsiniz. Bu ipuçlarıyla sayesinde “Kedime tuvalet eğitimi veremiyorum” şeklindeki yakınmalarınıza son verebilir, tatlı pisiciğinizle oyunlarınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.  

Yeni Ev Arkadaşınız Yetişkin Bir Kediyse 

“Kedi tuvalet eğitimi kaç yaşında başlar” sorusunun genellikle “Yavruyken” diye cevaplanır fakat yeni ev arkadaşınız yetişkin bir kediyse? Yetişkin kedi tuvalet eğitimi ile yavru kedi tuvalet eğitimi arasında fark vardır. Yetişkin ev arkadaşınız için alacağınız kum kabı kapalı veya otomatik vb kum kaplarından biri olabilir. Eğer, yetişkin dostunuzu sokaktan sahiplendiyseniz kum kabını gördüğü zaman sorunsuz bir şekilde tuvaletini kum kabına yapar. Fakat sevimli dostunuz evinize bir başka evden geldiyse onun alıştığı rutini devam ettirmeniz gerekir. Genç dostunuz geldiği yerde kristal silika kum kullanıyorsa kristal silika kum kullanmaya devam etmeniz yerinde bir uygulama olur. Topaklanan kedi kumuna alışık ise topaklanan kedi kumu kullanarak alıştığı rutini bozmamaya çalışmanız gerekir. Hatta, geldiği evde parfümlü topaklanan kedi kumuna alışmış ise sizinle aynı evi paylaşırken kum kabını yadırgamaması için aynı parfümü içeren topaklanan kumla ev arkadaşlığınızı devam ettirebilirsiniz. 

Tuvalet Eğitimi Sırasında Kazalara Hazırlıklı Olun 

Minik dostunuz evinize patisini attığı andan itibaren birçok eğitimle karşılaşacağından ufak tefek kazalar meydana gelebilir. İlk günlerde sıkça karşılaşabileceğiniz bu kazalarla minik kediciği sık sık kum kabına koyma rutiniyle başa çıkabilirsiniz. Bu rutini sık sık tekrarladığınızda kazaların giderek azaldığını ve ortadan kalktığını fark edebilirsiniz. Sevimli dostunuz yetişkin bir kedicikse bu ufak tefek kazaların çeşitli nedenleri olabilir.  Onun için seçmiş olduğunuz kum, kum kabı veya kum kabının yerini beğenmemiş olabilir. Farklı bir kum kullanmaya başladıysanız, kum kabının yenisini aldıysanız veya yerini değiştirdiyseniz sevimli dostunuz böyle bir tepki verebilir. Ev arkadaşınızın kumunu zamanında temizlemediyseniz titiz bir yaradılışa sahip olduğundan tuvaletini kum kabı dışına yapabilir. Eve geldiğinizde ister yavru ister yetişkin olsun tatlı pisiciğinizle ilgilenmiyorsanız sevimli dostunuz strese gireceğinden kum kabını kullanmayabilir. 

Minik Dostunuz Hastalanmış Olabilir Mi ?

Minik dostunuz hastalandığı için tuvaletini kum kabının dışına yapabilir.  Sevimli dostunuz hastalandığı için tuvaletini kum kabı dışına yapıyorsa idrar yolu hastalıklarından birisine yakalanmış olabilir. Ev arkadaşınızın kum kabı kullanmamasının nedenleri arasında cinsel olgunluğa erişmiş olması olabilir. Yetişkin erkek dostunuz  kızgınlık döneminde dişi kedinin ilgisini çekmek için çeşitli yerlere idrarını püskürterek işaret bırakabilir. Sevimli dostunuz işaret bırakıyorsa kısırlaştırmanın tam zamanıdır. Veteriner hekiminizden alacağınız bir randevu sonrası küçük bir operasyon sayesinde ev arkadaşınızın evinizin çeşitli yerlerine idrar püskürtmesinin önüne geçebilirsiniz. Tatlı pisiciğinizle mutlu ve oyun dolu günler …